Храните, които да добавим в менюто си за по-здрава и дълга коса

Сьомгата има високо съдържание на протеини

12.11.2023 | 07:00 Редактор: Вяра Димова
Храните, които да добавим в менюто си за по-здрава и дълга коса

Кой не иска силна, здрава и жизнена коса? Но пищните, лъскави кичури могат да бъдат по-трудни за постигане от някои хора въз основа на различни фактори, включително възраст, генетика и определени медицински състояния. Със сигурност има изобилие от локални продукти за коса, както и добавки, които насърчават растежа или намаляват косопада и изтъняването, но много от тях работят само с различен успех или пък направо не си заслужават инвестицията. 

По-холистичното решение е да се възприемат някои навици за здравословен начин на живот, които помагат на косата да расте силна и здрава, включително консумация на храни, богати на ключови, любими на кичурите хранителни вещества. 

Най-добрите хранителни вещества за косата:

Има изненадващо голям брой хранителни вещества, които поддържат здравето на косата. Някои от тях, които са особено полезни за растежа, здравината и дебелината, включват протеини, витамини от група В, витамини C и D, омега-3 мастни киселини, колаген, цинк, биотин, желязо, рибофлавин. 

Здравословни храни за растеж на косата:

Кисело мляко

Киселото мляко е фантастична храна за здравето на косата, осигурявайки много протеини, витамини от група В, а понякога и витамин D. Това че е богато на калций и поддържа здрави костите е просто допълнителен бонус. 

Сьомга

Тази популярна розова риба защитава здравето на косата благодарение не само на висококачественото си съдържание на протеини, но и на своите омега-3 мастни киселини, витамин D и витамини от група В.

Костен бульон

Когато става дума за храни подсилващи косата, богати на колаген, костният бульон се нарежда в челото на класацията. Той е чудесен източник на колаген и е пълен със засищащ протеин, за който знаем, че също е важен за здравето на кичурите.

Цитрусови плодове

Независимо дали става въпрос за портокали, лимони, лайм или грейпфрут, вие ще намерите високи нива на любимия на косата витамин С във всеки цитрусов плод, който изберете. 

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay