Художник сбъдна мечтата си - създаде пространство за съвременно изкуство

То е отворено към различни форми на артистични изяви, каза Ивайло Христов

03.11.2023 | 14:17 Редактор: Елеонора Танева

Денят на българския художник се отбелязва от 1993 г. и съвпада с деня, в който църквата почита Св. Пимен Зографски, който е обявен и за покровител на художниците. Да създадеш културно пространство в наши дни се оказва все по-голямо предизвикателство.

Художникът Ивайло Христов решава да създаде галерия, която да превърне в събирателно място за изява на световноизвестни имена и млади български артисти. 

"Така разбираме начина на развитие на българското изкуство като възможен път на прогрес, чрез по-близки контакти, колаборации, между чужди и български творци от различни генерации", каза Ивайло Христов.

Арт пространството е извън центъра на столицата и позволява да бъдат представени различни форми на съвременно изкуство. А в това се крие и изненадата за посетителите.

"Съвременните пространства би трябвало да бъдат отворени към различни форми на артистични изяви, за да могат да направят по-интересна връзката между публика, творци, да дадат повече свобода на творците за изява", добави художникът.

Акцент в последната изложба е пътят, но не през традиционните картини, а чрез неща, от които дори не подозираме, че може да се създаде творчески продукт. Вижданията на петима автори, родени през 80-те години, се тълкуват под звуците на специфично временно изкуство.

"Няма как да има повтаряемост, то е само в момента и максималното усещане е тук и сега, с хората, които са наоколо. Все пак това е един общ момент, не само мой или само техен", заяви артистът Боян Аврамов.

И с тези малки стъпки, артистите се надяват местата за съвременно изкуство у нас да се увеличават.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.