Ето с кои хранителни елементи можем да намалим алергиите

Витамин С намалява количеството хистамин, можем да си го набавим чрез плодовете

03.11.2023 | 11:00 Редактор: Вяра Димова
Ето с кои хранителни елементи можем да намалим алергиите

За алергиите няма сезон. Те могат да се проявят по всяко време на годината, дори през есента и зимата, тъй като тогава някои растителни видове също цъфтят. Алергиите не са само към растения и цветя. Те могат да се дължат на излагане на прах, акари, мухъл, след консумацията на определени храни и т. н. 

Също така е важно да се избягва консумацията на възпалителни храни, които могат да предизвикат симптоми на алергия, като захари, рафинирани зърна, растителни масла, трансмазнини и преработени храни. Според сайта experiencelife.lifetime.life има някои хранителни елементи, които могат да намалят проявата и неразположенията, свързани с алергии.

Витамин С

Витаминът е известен със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Витамин С поддържа имунната функция и също така е доказано, че намалява количеството хистамин, което тялото ни произвежда в отговор на излагане на алерген. Него също можем да си набавим чрез хранителни добавки или консумирайки редовно свежи плодове и зеленчуци.

Коприва

Копривата е считана за естествен антихистамин, но изследванията показват, че може също така да инхибира някои от възпалителните процеси, които причиняват симптомите на алергичен ринит. Също така, копривата може да инхибира триптазата – ензим, който се освобождава заедно с хистамина и който насърчава неговите ефекти. Инхибирането му помага за намаляване на алергичните реакции, сочат изследвания.

Пробиотици и пребиотици

Около 70% от нашите имунни клетки се намират в червата. Ето защо е от съществено значение да поддържаме в баланс микробиома, не само за да намалим риска от чести разболявания, но и за да намалим алергичната реактивност. Няколко западни проучвания показват, че пробиотичната подкрепа може да подобри симптомите на алергичен ринит. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay