Как да преборим есенните алергии?

Винаги взимайте душ след прибиране вкъщи

31.10.2023 | 13:03 Редактор: Толя Стоянова
Как да преборим есенните алергии?

Алергиите могат да се появят по всяко време на годината. Свикнали сме да смятаме, че алергии се отключват и влошават през пролетта, когато е най-активният цъфтеж на повечето растения, но през есента също може да се случи. 

Някои растения отделят полени през есента, а ако времето е по-топло и слънчево от обичайното, има вероятност някои да цъфтят допълнително. Това може да отключи оплакванията и симптомите ви от пролетта и да ви накара да се чудите какво се случва.

Редовно почиствайте шумата от балкона или пред дома си 

Ако живеете в къща с двор, редовно премахвайте падналата шума пред вратата и прозорците си, както и от терасата. Колкото по-близо е шумата до дома ви, толкова по-голяма е вероятността дразнещите частици да влязат във вътрешността на дома ви. Есенният вятър обикновено е силен и донася всякакви листа и полени, които остават на терасата или на первазите на прозорците. Когато ги отворите, тези алергени навлизат в дома ви и предизвикват раздразнения. 

Взимайте душ веднага след прибиране вкъщи 

Ако сте били навън, по кожата и косата ви със сигурност са полепнали есенни полени. За да намалите симптомите и дразненето, винаги взимайте душ след прибиране вкъщи. Изпирайте и дрехите си, защото по тях също остават множество дразнещи частици.

Избягвайте алергенни храни 

Някои храни утежняват оплакванията при есенни алергии. Следете тялото си за реакции при консумация на някои храни и ги изключете временно от менюто си. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels