Тези състояния често могат да се объркат с алергия

Ухапванията от насекоми могат лесно да ни заблудят

02.07.2023 | 21:56 Редактор: Вяра Димова
Тези състояния често могат да се объркат с алергия

Алергиите са един от най-разпространените здравословни проблеми. В повечето случаи те имат сходни оплаквания и симптоми с други състояния, които обаче могат да са далеч по-сериозни.

Алергиите в повечето случаи не се считат за животозастрашаващо състояние, стига да не са в тежка форма или да не е налице алергичен шок. Когато става въпрос за здравословно състояние или проблем, които не са алергия, но имат подобни симптоми, това трябва да бъде лекувано адекватно, за да се предотврати по-нататъшно усложнение.

Кои са състоянията, които всъщност не са алергия, а могат да се объркат с нея?

Уртикария

Уртикарията много често се бърка с алергия, защото се характеризира с обрив. При уртикарията обаче обривът е обширен, зачервен, много силно сърбящ, понякога дори болезнен. При алергиите подобни оплаквания са с по-нисък интензитет, стига да не са свързани с алергичен шок.

Настинки и вирусни инфекции

Алергиите могат да са свързани с проявления, подобни на тези при вирусни инфекции и настинки. Течащ или запушен нос, обилни секрети от дихателните пътища, кашлица, кихане са само част от оплакванията, които са общовалидни. По тази причина алергиите могат да се объркат с настинка и обратно.

Хранителна непоносимост

Хранителните непоносимости и алергиите могат да се объркат заради сходствата в оплакванията. Симптомите може да изглеждат еднакви, но между хранителна непоносимост и алергия има съществена разлика.

Ухапвания от насекоми

Ухапванията от насекоми могат да предизвикат зачервяване, подуване, обрив, сърбеж. Алергиите също се свързват с подобни оплаквания и по тази причина може да се заблудите, че имате алергия, но всъщност причината да е облазване или ухапване от насекомо.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay