Учени откриха рецептор, който може да се справи с алергичната астма

Заболяването е състояние, при което симптомите се проявяват при вдишване на алерген

16.06.2023 | 22:02 Редактор: Вяра Димова
Учени откриха рецептор, който може да се справи с алергичната астма

Открит е нов рецептор, който участва в алергичната реакция на организма към често срещан алерген. Този протеин може да участва и в реакции против други алергени и да доведе до нов метод за лечение на алергична астма. 

Астмата е състояние, при което симптомите се проявяват при вдишването на алерген – дихателните пътища се стесняват и дишането става трудно или невъзможно без използването на инхалатор. Алергичната реакция всъщност е реакция на имунната система, която обърква дадения алерген за зловредно вещество в организма и праща антитела към дихателните пътища, за да го неутрализират.

Стандартните лечения на астма се състоят в потискането на рецептори, които реагират на алергените. Те причиняват оплаквания, свързани с хрипове и затруднено дишане, като също стимулират свръхпроизводство на слуз. Други начини, по които болни от алергична астма могат да се предпазят от реакциите, включват страненето от алергени, както и имунотерапия – вкарване на малки дози алерген в организма и изграждане на имунитет.

Учените от Университета в централна Флорида са установили друг начин да се справят с алергичните реакции при астма. Те са разработили технология, която идентифицира рецептори за често срещан алерген, с цел да намерят начин да предотвратят тяхната реакция. Технологията се нарича LRD-TriCEPS и чрез нея учените са открили ролята на клетъчния рецептор LMAN1 в алергичната реакция. Този рецептор е познат като протеин, който транспортира други протеини в или извън клетката. Засега е установена ролята на LMAN1 само към често срещаният алерген домашен акар.

Технологията е установила механизма, чрез който LMAN1 се свързва с алергените на повърхността на клетката и по този начин предизвиква възпалителната реакция, която води до астматични пристъпи. Определени са въглехидратни структури в домашния акар, които се свързват с рецептора и позволяват алергичната реакция. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay