Тези храни намаляват развитието на камъни в бъбреците

Заменете червеното месо с киноа, тофу и хумус

16.10.2023 | 12:30 Редактор: Вяра Димова
Тези храни намаляват развитието на камъни в бъбреците

Камъните в пикочните пътища се образуват по няколко начина. Калцият може да се комбинира с химикали като оксалат или фосфор в урината. Това може да се случи, ако тези вещества станат толкова концентрирани, че започнат да се втвърдяват. Бъбречните камъни също могат да бъдат причинени от натрупване на пикочна киселина. Натрупването на пикочна киселина се причинява от метаболизма на протеини.

Типове камъни в бъбреците:

Калциево-оксалатни камъни

Калциево-фосфатни камъни

Камъни от пикочна киселина

Цистинови камъни

Какво да се приема и какво да се редуцира в храненето?

Ако камъните в бъбреците са с калциево-оксалатна структура, е добре да се избягват тези храни, за да се намали количеството оксалат в урината:

  • Ядки и ядкови продукти
  • Фъстъци - които са бобови растения, а не ядки, и са с високо съдържание на оксалат
  • Ревен
  • Спанак
  • Пшенични трици

Достатъчен прием на калций от храните

Въпреки че калцият звучи като причината за калциевите камъни, това не е така. В правилните количества калцият може да блокира други вещества в храносмилателния тракт, които могат да причинят образуване на камъни. Диета с ниско съдържание на калций увеличава риска от развитие на камъни в бъбреците. 

Повече плодове и зеленчуци 

Плодовете и зеленчуците са задължителна част от всяка диета. Увеличаването на броя на зеленчуците в диетата може да помогне за предотвратяване образуването на камъни. Плодовете могат да бъдат сушени, замразени или пресни. Плодове с високи нива на лимонена киселина, като портокали и лимони, също са показали положителен ефект при предотвратяване на камъни в бъбреците.

Намален прием на животински протеин

Много източници на протеини, като червено месо, свинско, пилешко и яйца, увеличават количеството пикочна киселина, която организмът произвежда. Яденето на големи количества протеин също намалява химикала в урината, наречен цитрат. Работата на цитрата е да предотвратява образуването на камъни в бъбреците. Алтернативите на животинския протеин включват киноа, тофу, хумус, семена от чиа и гръцко кисело мляко.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay