Храните, с които да поддържаме бъбреците си здрави и добре функциониращи

Зехтинът е богат източник на олеинова киселина, която действа противовъзпалително

18.11.2022 | 11:38 Редактор: Ваня Кузманова
Храните, с които да поддържаме бъбреците си здрави и добре функциониращи

Бъбреците са едни от най-важните органи в човешкото тяло. Ето защо да поддържаме бъбреците си здрави и добре функциониращи може да се окаже от ключово значение за нашето здраве. 

Червени чушки

Тези вкусни зеленчуци притежават не само силен вкус и аромат, но и са богати на калий, а това ги прави перфектни помощници за здравето на бъбреците. Освен това, в състава им влизат още: витамин C, витамин А, фолиева киселина и фибри. Червените чушки имат в състава си вид антиоксидант, за който се твърди, че дори може да ни предпази от ракови образувания. За да консумираме повече от този зеленчук, можем да го добавим към салати, в ястия като миш-маш или омлет, както и като вкусно допълнение към любимия сандвич.

Зеле

В състава на зелето влизат определени фитохимикали, за които се твърди, че могат да разрушат свободните радикали, още преди те да са нанесли вреда на организма. Освен това тези вещества могат да окажат и ползотворно влияние върху сърдечносъдовата система. Зелето е евтин начин да си набавите витамин К, витамин C, витамин B6 и фолиева киселина. За да хапваме повече от него, можем да си направим вкусна салата от настъргано зеле и моркови, а ако добавим червено цвекло и сурови семена, тя ще се превърне в истинска витаминна бомба. Ако пък сте любители на ястия с месо, направете си задушено пуешко, пилешко или пък свинско на фурна, със зеле.

Карфиол

Още един кръстоцветен зеленчук, който е богат на витамин C и богат източник на фолиева киселина. Незаменими са неговите съставки, които помагат за неутрализирането на токсините, които могат да увредят мембраните на ДНК молекулата. Можете да добавите карфиола в диетата си под формата на туршия, или пък от него да направите вкусно пюре, с което да замените традиционното картофено пюре. Този зеленчук е нискокалоричен и идеален за нисковъглехидратни режими.

Зехтин

Зехтинът е богат източник на олеинова киселина, която действа противовъзпалително. Освен това в състава му влизат и съединения, които предпазват от окисляване. Твърди се, че хора, които консумират редовно зехтин са изложени на значително по-малко риск от развитие на заболявания на сърцето. За предпочитане е да се консумира екстра върджин зехтин. Добавете го към салати, сосове и ястия и се насладете на вкусовите му качества и предимствата, които може да донесе той на организма ви.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay