Източник на редица витамини: Ползите на карфиола за здравето 

Вареният и замразеният карфиол са добри източници на витамин К

17.11.2022 | 20:13 Редактор: Ваня Кузманова
Източник на редица витамини: Ползите на карфиола за здравето 

Няколко проучвания са показали, че редовната консумация на зеленчуци от семейство Кръстоцветни - карфиол, броколи, зеле, брюкселско зеле, може да предотврати някои видове онкологични заболявания, като рак на белите дробове, яйчниците и бъбреците. 

Манган срещу оксидативен стрес и свободни радикали

Замразеният карфиол е ценен източник на манган, който действа като кофактор за няколко ензима, които улесняват различни метаболитни процеси в организма. Манганът има важно значение в предотвратяването на уврежданията в организма, причинени от свободните радикали.

Източник на витамин К

Вареният карфиол и замразеният карфиол са добри източници на витамин К, който е необходим за производството на белтъци, които регулират кръвосъсирването. Витамин К има значение за здравето на костите. Освен че се съдържа в храната, този витамин естествено се произвежда и от чревните бактерии, поради което рядко настъпват дефицити.

Източник на витамин С

Вареният и замразеният карфиол са ценни източници на витамин С, който има важни антиоксидантни свойства, допринася за здравето на костите, хрущялите, зъбите и венците. Освен това има защитна функция срещу инфекции, подпомага усвояването на желязото от растителен произход и ускорява заздравяването на раните.

Източник на витамин В6 и В9

Карфиолът е източник на витамин В6 - пиридоксин, който е част от група коензими, които участват в метаболизма на протеините, мастните киселини и невротрансмитерите. Той също така допринася за производството на червени кръвни клетки и благоприятства транспорта на кислород. Пиридоксинът е необходим и за превръщането на гликогена в глюкоза и допринася за правилното функциониране на имунната система. Този витамин играе роля в образуването на някои компоненти на нервните клетки.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay