Защо е важно да ядем мазни риби, кръстоцветни зеленчуци и горски плодове?

Омега-3 мазнините са от съществена важност за редица функции в организма

24.10.2022 | 10:09 Редактор: Искра Ангелова
Защо е важно да ядем мазни риби, кръстоцветни зеленчуци и горски плодове?

Всеки организъм е различен и има своите индивидуални особености и нужди, не съществува универсална здравословна диета, която да е едновременно контролираща теглото и даваща всички важни за организма вещества.

Но пък има някои храни, които е добре да включвате редовно и всекидневно в храненето си, защото са богати на хранителни вещества и елементи, важни за всеки организъм без значение какви са особеностите му. Те са в основата на всяка здравословна диета и ако бъдат включвани ежедневно в менюто, могат да допринесат за това да се чувствате по-добре, по-енергични, здрави и стройни.

Мазни риби

Мазните риби са много богати на омега-3 мастни киселини. Омега-3 мазнините са от съществена важност за редица функции в организма, включително контрол на холестерола, кръвното налягане и кръвната захар. В допълнение рибите са един от най-добрите източници на чисти протеини, от които всяка клетка в тялото се нуждае.

Кръстоцветни зеленчуци

Зеленчуците от семейство Кръстоцветни са изключително богати на хранителни вещества, витамини, минерали, антиоксиданти и множество фибри. Те са много бедни на калории, което ги прави страхотен избор за всеки ден. Подходящи са за гарнитура към различни ястия, за супи, туршии, салати, печени, варени ястия. Към тяхното семейство спадат зелето, броколи, брюкселското зеле, спанакът, карфиолът, руколата, ряпата.

Горски плодове

Горските плодове са сред най-бедните на захари и същевременно най-богати на антиоксиданти. Това ги прави превъзходен избор за всеки човек, независимо дали се бори с някакви здравословни състояния или е напълно здрав. Плодовите захари са колкото полезни, толкова и коварни, защото все пак са захари и с тях трябва да се внимава. Ето защо не е добра идея да се ядат прекалено много плодове всеки ден. Но горските плодове са изключение, тъй като спомагат за контрола на кръвната захар и сърдечносъдовото здраве.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 1 година
Зехтин, кокосова мазнина също са полезни. Сигнализирай за неуместен коментар