За здрави кости и усвояване на калция трябва да ядем богати на протеин храни

Месо, риба и пиле, яйца...

28.09.2023 | 12:12 Редактор: Вяра Димова
За здрави кости и усвояване на калция трябва да ядем богати на протеин храни

С напредването на възрастта костите ни губят плътност, което увеличава риска от травми. Напредването на възрастта е рисков фактор и за развитието на остеопороза, при която също губим костна плътност. Редовната спортна активност и здравословният начин на хранене могат да ни помогнат да заздравим костите си.

Минералът калций винаги е бил считан за основно хранително вещество за оптимално здраве на костите, в зависимост от това колко добре се усвоява от тях. Според учени, консумацията на здравословни протеини може да ни помогне да усвояваме по-добре калция.

Яйца

Те са друга храна, която е много полезна за здравето на костите. Едно яйце съдържа около 7 грама протеин. Яйцата ни осигуряват ситост, повече енергия, което е важно, ако спортувате активно. Спортната активност също подобрява състоянието на костите.

Фъстъци

Обичаме да ги хапваме печени или под формата на качествен фъстъчен тахан или масло. Тези ядки са много богат източник на протеини. В 100 г от тях се съдържат около 28 грама протеини. Толкова са ни вкусни, че лесно можем да надвишим консумацията им, затова трябва да внимаваме.

Месо, риба и пиле

Тези храни, когато ги консумираме балансирано и разнообразно, ни осигуряват висококачествен протеин, особено ако сме успели да си осигурим качествени меса и риби. Така например в 100 г свинско месо се съдържат около 18 грама протеини, 100 г бяла риба ни осигурява около 24 грама протеини.

Киноа

По отношение на съдържанието на протеини, киноата се превърна в една от най-популярните суперхрани. В 100 грама сварена киноа се съдържат малко над 4 грама протеин. Ето защо тя влиза в списъка ни с храни за здрави кости. Киноата е много „гъвкав“ продукт, тъй като е подходяща за салати, ястия, смутита, каши, десерти.

Броколи

Протеини можем да си осигурим и консумирайки зеленчуци. В 100 г броколи се съдържат около 3 грама протеин. Според някои изследвания, броколите са едни от най-високопротеиновите зеленчуци. Също така ни осигуряват витамини С и К, калий и фибри.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay