Тиквеното семе е сред най-добрите суперхрани през есента

Спомагат за контрола върху диабета

07.10.2023 | 07:30 Редактор: Вяра Димова
Тиквеното семе е сред най-добрите суперхрани през есента

Тиквеното семе е суперхрана, която светът обожава поради невероятния ѝ хранителен профил и здравословни ползи. Ядливите тиквени семки се пекат и консумират както самостоятелно, така и чрез добавяне към салати, мюсли, смутита и гранола.

Съставени от много необходими микроелементи, тиквените семки са отлични при контролиране на диабета, насърчаване на здравето на сърцето и помагат при управлението на настроението. Те са богати на магнезий, цинк, антиоксиданти и други основни витамини и минерали. Тъй като са с високо съдържание на калории, трябва да се консумират умерено. Тиквените семки също са противовъзпалителни и това може да помогне за поддържане на функцията на черния дроб, пикочния мехур, червата и ставите.

Ето какви са здравословни ползи от тиквените семки:

Богати на хранителни вещества – те са богат източник на магнезий, желязо, цинк и мед, които са основни минерали за различни телесни функции.

Здраве на сърцето – високото съдържание на магнезий поддържа здравето на сърцето, като регулира кръвното налягане и намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт.

Имунна подкрепа – цинкът в тиквените семки играе решаваща роля в имунната функция, като помага на тялото да се бори с инфекциите и болестите.

Противовъзпалително – антиоксидантите в тиквените семки имат противовъзпалителни свойства, като потенциално намаляват възпалението в тялото.

По-добър сън – семената съдържат триптофан – аминокиселина, която може да допринесе за по-добър сън и регулиране на настроението.

Богати на фибри – високото съдържание на фибри насърчава здравето на храносмилането и може да помогне за поддържане на здравословно тегло.

Здравословни мазнини – тиквените семки са добър източник на здравословни мазнини, включително есенциални мастни киселини, които са полезни за здравето на очите и мозъка.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay