Вкарайте тези суперхрани в менюто за 2023 г.

За повече здраве и добра форма

22.01.2023 | 11:45 Редактор: Тодор Петров
Вкарайте тези суперхрани в менюто за 2023 г.

Предлагаме ви кратък списък със суперхрани за 2023 г. - за повече здраве и добра форма.

Червено цвекло

Освен че е с ниско съдържание на калории, цвеклото е с високо съдържание на фибри, което помага за стабилизиране на кръвната захар и подпомага храносмилането. Също така има противовъзпалителни свойства, сочат проучвания. Можем да го консумираме в салати, ястия, във фреш, но под формата на сок губи част от своите полезни фибри.

Бъз

Бъзът има една от най-високите концентрации на антиоксиданти, сочат някои изследвания. Според учени той помага в борбата с вирусите, което го прави предпочитан за укрепване на имунната система. Осигурява ни витамини А, С, В, калий, мед, фосфор и други. Смята се, че подпомага здравето на сърцето, допринася за контрола на кръвната захар, полезен е за бъбреците и други. Чудесен е за консумация под формата на чай или сироп.

Чесън

Чесънът отдавна е известен със своите ползи за здравето и въпреки това няма да пропуснем да го добавяме по-често към менюто си през 2023-а. Той има антимикробно действие, което го прави чудесен избор за подправка по време на настинки и грип. В допълнение, за консумацията на чесън се смята, че действа благоприятно на сърдечносъдовото здраве, намалява риска от рак, подобрява храносмилането и други.

През 2023 не пропускайте да добавите към дневното си меню чаша от него. Зеленият чай има благоприятни ефекти върху мозъчната функция, метаболизма и превенцията на ракови заболявания. Има ниско съдържание на кофеин, но е богат на полифеноли, Укрепва имунитета, подобрява метаболизма.

Сладки картофи

Богати на фибри, витамини A, C и B6, а и на калий, сладките картофи също ни осигуряват и антиоксиданта бета-каротин. Ако искаме да сваляме килограми, те са за предпочитане пред обикновените картофи. Сладките картофи спомагат за поддържане на кръвната захар в баланс, подобряват мозъчната функция и имунитета, важни са за очното здраве.

Четете повече по темата в az-jenata.bg