Какви могат да са причините за болка около пъпа?

Често тя е съпроводена с допълнителни симптоми

24.09.2023 | 07:10 Редактор: Вяра Димова
Какви могат да са причините за болка около пъпа?

Въпреки че коремът е разделен на четири основни квадранта, пъпът трудно може да бъде поставен в един определен. В резултат на това болката около пъпа може да се усеща и като болка в долния десен или ляв квадрант. Болката около пъпа може да бъде причинена от различни проблеми сред околните структури или храносмилателната система.

В допълнение към болката, свързаните с нея симптоми могат да включват:

Треска
Болка, която се премества в дясната част на корема
Подуване на корема
Промяна или загуба на апетит
Гадене или повръщане
Диария
Запек
Затруднено отделяне на газовe

Какви са причините за болката около пъпа?

Инфекциозни причини

Инфекция или възпаление на органите в долната част на корема може да причини болка. Възпаление на апендиксът, или апендицит, е много често срещана причина. Апендиксът е малка структура, свързана с дебелото черво, намираща се в долния десен ъгъл на корема. Апендицитът е изключително често срещан, като се появява при около пет до 10 процента от хората в определен момент от живота им.

Автоимунни причини

Състояния, които засягат предимно стомашно-чревния тракт (възпалителни заболявания на червата), могат да доведат до болка и други симптоми.

Обструктивни причини

Херния, запушване на тънките черва и пр.

Храносмилателни причини

Киселината, която стомахът отделя за смилане на храната, може да раздразни компонентите на храносмилателния тракт, включително областта около пъпа. Газовете, намиращи се в целия храносмилателен тракт, също могат да причинят преходна болка и дискомфорт.

Нарушено храносмилане (диспепсия)

Лошото храносмилане не е заболяване, а съвкупност от много често срещани симптоми.

Остър гастрит

Когато са нарушени защитните механизми на стомаха, могат да възникнат редица проблеми – от лошо храносмилане до смъртоносни кървящи язви. Гастритът е обобщаващ термин за един от най-често срещаните проблеми - възпаление на лигавицата на стомаха.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay