Експерти казаха как да се храним здравословно без да харчим много пари

Малко планиране, креативност и интелигентно пазаруване могат да са ни от полза

16.09.2023 | 07:05 Редактор: Вяра Димова
Експерти казаха как да се храним здравословно без да харчим много пари

Експерти от университета Алабама в Бирмингам предлагат съвети за здравословно хранене без това да се отразява отрицателно на бюджета. Някои хранителни продукти, които се считат за полезни, в последните години поскъпват, но е възможно да се храним здравословно без излишни разходи. 

Поддържането на здравословна диета не е свързано само с това какво ядем, а и с прецизно планиране на всяко хранене и правилен подбор на продукти. Уелнес експертът и мениджър в университета, Емили Дейвидсън, казва, че малко планиране, креативност и интелигентно пазаруване могат да помогнат на хората да се насладят на питателна диета, без да нарушават бюджета си.

Планирането на храненията е от ключово значение. Това може да спести пари, които иначе бихме похарчили за импулсивни покупки. При планирането е важно включването предимно на сезонни плодове и зеленчуци, тъй като някои плодове и зеленчуци са по-скъпи през нетипичния за тях сезон. След като изготвим план ден по ден, например за цяла седмица, можем да направим подробен списък с количествата, необходими за нуждите на домакинството. 

Продуктите с дълъг срок на годност, като ориз, боб, леща, овесени ядки, ядки и други, могат да се пазаруват на едро, тъй като обикновено това е добър начин да се спести. Не бива да се пренебрегват замразените плодове и зеленчуци.

Сравняването на цените и промоциите в различни търговски обекти също трябва да се използва. Местните пазари, особено в по-малките населени места, често предлагат пресни продукти на добра цена. 

Друг много полезен съвет е да се използват остатъците от ястията, тъй като има всевъзможни начини да се приготви нещо вкусно от храна, която иначе би се изхвърлила. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay