Защо изпитваме глад след хранене?

Причините могат да се дължат на стрес в тялото

12.08.2023 | 10:19 Редактор: Вяра Димова
Защо изпитваме глад след хранене?

Гладът е нормален сигнал, че на тялото ви му липсват хранителни вещества. Той започва да се усеща, когато запасите ви от енергия са привършили и е време да "заредите батериите" си отново. Ако обаче сте постоянно гладни, дори след като скоро сте хапнали нещо, това има своите причини.

Постоянното усещане за глад е предизвикано от някои фактори, най-вече в начина ви на хранене. В него може да има някои грешки и неправилни подходи, които ви държат гладни. Фактори могат да се окажат и някои навици в ежедневието ви.

Имате високи нива на стрес в тялото

Стресът може да навреди по много начини. Един от тях е да ви кара да сте гладни постоянно и да посягате към вредни храни. Дори да не го правите, поглъщането на много калории, макар здравословни, отново е грешен избор за здравето и фигурата. Потискането и намаляването на стреса е ключово за намаляването на усещането за постоянен глад.

Ядете много въглехидрати

Колкото повече въглехидрати преобладават в храненето ви, толкова по-често ще изпитвате глад. Въглехидратите са бърз източник на енергия, който обаче и също толкова бързо предизвиква повторно усещане за глад.

Пропускате закуската или някое от другите основни хранения

Закуската е най-важна за здравословен старт на деня и за повече енергия. Тя ви зарежда с хранителни вещества, като това потиска прегладняването и предпазва от консумация на излишни калории. Закуската балансира кръвната захар и потиска усещането за глад. Ако тя е богата на протеини, фибри и полезни мазнини, това ще намали усещането за глад задълго.

Ако пропускате обяд или вечеря, това също може да ви накара да се чувствате гладни. За да се предпазите от това е важно да се придържате към три основни хранения, като между тях е добре да имате и междинни закуски, богати на здравословни хранителни вещества.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay