Без преработена храна: Какво е палео диета и защо е полезна?

Идеята е да се консумират храни, които са яли ранните хора

11.09.2023 | 23:10 Редактор: Вяра Димова
Без преработена храна: Какво е палео диета и защо е полезна?

Модерната палео диета включва плодове, зеленчуци, чисто месо, риба, яйца, ядки и семена. Целта на палео диетата е да се консумират храни, които вероятно са се яли от ранните хора (преди повече от 2 милиона години). Основава се на идеята, че нашите гени не са добре приспособени за съвременните диети, произлезли от земеделието. Диетата насърчава хората да загърбят преработените храни с високо съдържание на натрий, захар и нездравословни мазнини. 

Палео диетата е богата на протеини, с умерено съдържание на мазнини (главно ненаситени), ниско до умерено съдържание на въглехидрати, високо съдържание на фибри и ниско съдържание на натрий и рафинирани захари. Мононенаситените и полиненаситените мазнини (включително омега-3 мазнините EPA и DHA) идват от морска риба, авокадо, зехтин, ядки и семена.

Проучвания сочат, че режимът има краткосрочни ползи, като загуба на тегло, намалена обиколка на талията, понижено кръвно налягане, повишена инсулинова чувствителност и подобрен холестерол.

Разрешени храни:

Чисто месо, за предпочитане отгледано на пасбище

Риба

Миди

Яйца

Ядки

Семена

Плодове

Зеленчуци

Кокосово масло

Малки количества мед

Забранени храни:

Бобови култури - леща, боб, фъстъци

Пълнозърнести храни и зърнени култури - пшеница, царевица, елда

Рафинирана захар

Млечни продукти - кашкавал, сирене, извара

Алкохол

Кафе

Рафинирани масла - палмова, рапична

Броенето на калории и размерите на порции не са сред изискванията за спазване на палео диетата. Дори се позволява няколко "не-палео" хранения през седмицата, особено, ако не е изпробван до момента палео режимът, с цел да се премине по-плавно от един хранителен навик на друг.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay