Учени създадоха опаковка за храни с кора от цитрусови плодове

Въпреки обещаващите резултати тези опаковки не са готови за търговския пазар

10.09.2023 | 13:32 Редактор: Михаела Димитрова
Учени създадоха опаковка за храни с кора от цитрусови плодове

Възможно ли е една обикновена цитрусова кора да е ключът към запазването на свежестта на храната за по-дълго време? Този въпрос изследват учени от Бразилия на фона на нарастващата загриженост за натрупването на неразградими пластмасови отпадъци, съобщи "Science Alert".

Учени от Факултета по химично инженерство към Държавния университет в Кампинас и Института по хранителни технологии в Сао Пауло са разработили опаковка, направена от лимонен, който се съдържа в корите на цитрусовите плодове, и хитозан - вещество, получено от екзоскелетите на ракообразни.

"Фокусирахме се върху лимонена, защото Бразилия е един от най-големите производители на портокали в света, а Сао Пауло е водещият щат в производството на портокали", казва проф. Ронирик Пиоли Виейра, автор на изследването.

Въпреки обещаващите антиоксидантни и антимикробни свойства на лимонена обаче, неговата летливост представлява предизвикателство за приложенията в опаковките на храни. За да се справи с това ограничение, екипът се обръща към производно на лимонена - поли(лимонен), известен със своята стабилност.

"За да решим този проблем, ни хрумна идеята да използваме производно на лимонена, наречено поли(лимонен), което не е летливо или особено нестабилно", обяснява Виейра.

Хитозанът е избран за базов материал поради естествения му произход и защитните му свойства. Изследователите предполагат, че комбинацията ще доведе до получаване на опаковка с превъзходни биоактивни характеристики. Лабораторните тестове включват сравняване на различни съотношения на лимонен и поли(лимонен), смесени с хитозан, предвид присъщата им несъвместимост. Екипът използва полимеризация с помощта на полярно съединение, за да подобри сцеплението на сместа. Анализът на получените материали показа благоприятни резултати.

"Опаковките с добавка от поли(лимонен) превъзхождаха тези с лимонен, особено по отношение на антиоксидантната активност, която беше около два пъти по-силна", съобщава Виейра.

Освен силния си антиоксидантен капацитет, материалът показва потенциал и като блокер на ултравиолетовата радиация. Въпреки обещаващите резултати тези опаковки не са готови за търговския пазар. Остават предизвикателства, свързани с увеличаването на мащаба на производството на пластмаса на основата на хитозан и оптимизирането на производствения процес на поли(лимонен).

"Нашата група работи по този въпрос. Опитваме се да демонстрираме многофункционалността на тази добавка, чийто произход е от възобновяеми източници", казва Виейра, като добавя, че проучва и приложенията на поли(лимонена) в други области като биомедицината, цитиран от БНР.

Снимка: Pixabay