Съвети как да разпознаем високите нива на кръвна захар

Консумацията на добавена захар и преработени храни може да доведе до промени в настроението

29.08.2023 | 14:16 Редактор: Вяра Димова
Съвети как да разпознаем високите нива на кръвна захар

Модерният начин на живот и все по-голямото знание и разбиране за това как функционира тялото ни, задава и нови граници на това кое е здравословно и кое не. Теми, които бяха табу допреди няколко десетилетия, към днешна дата се обсъждат от широката аудитория. Превенцията на сериозните заболявания става по-лесна, тъй като не липсват адекватни методи за анализиране на конкретните показатели и евентуалните техни отклонения.   

Ако сте загрижени за здравето си, препоръчително е да правите редовни изследвания поне два пъти годишно, като се посъветвате с вашия лекуващ лекар за това кои са основните стойности, на които да обърнете внимание. Със сигурност кръвната захар е един от тях. А какви могат да са последствията за организма от високите ѝ нива? Ето и някои от тях:

Увеличава риска от развитие на диабет тип 2

Обхватът на тази сериозна болест е почти пандемичен. Диабетът е заболяване, което често пъти има фатален край, като той е и причина за намаляването на продължителността на живота. Все още няма проучване, което да е доказало връзката между повишената употреба за захар и диабета, но са налице много сериозни индикации за това. Със сигурност можем да кажем, че продължителната консумация на продукти, съдържащи високо количество захари, предизвиква резистентност към инсулина.

Може да увеличи симптомите на депресия 

Диета, в която преобладава консумацията на добавена захар и преработени храни, може да допринесе за промени в настроението и емоциите. Ако се стремите към по-здравословно хранене, можете значително да подобрите не само нивата си на енергия и настроението си, избягвайки сладки храни.

Според редица проучвания високата консумация на захар може да доведе до когнитивни увреждания, проблеми с паметта и емоционално разстройства като тревожност и депресия. 

Възможно е да ускори процеса по стареене на кожата 

Остаряването и появата на бръчки е неизбежно и това е част от живота на всеки човек. Въпреки това, вземането на превантивни мерки още от ранна възраст може значително да намали шансовете да ги развиете. Гликацията (химическа реакция между захари и протеини) може да доведе до преждевременна поява на бръчки по кожата. 

Консумацията на прекалено много захар може да причини появата на възпалителни процеси 

Обикновено възпалението е съвсем нормална и дори здравословна реакция на организма да се бори с вируси и други инфекции. Ако то обаче стане хронично, рискувате това да се отрази на цялостното ви здравословно състояние. Редица изследвания показват, че консумацията на храни, които са с високо съдържание на захар може да предизвика възпалителна реакция, която може да окаже негативно влияние върху състоянието на кожни заболявания като псориазис и екзема. Хроничното възпаление в тялото е вредно за здравето и може да увеличи риска от развитие на диабет.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay