Как да разпознаем признаците на висока кръвна захар

Може да предизвика и главоболие, замаяност, умора...

06.07.2022 | 11:20 Редактор: Тодор Петров
Как да разпознаем признаците на висока кръвна захар

Диабетът засяга все повече хора по света. Среща се най-често в две форми – диабет тип 1 и диабет тип 2, и представлява неспособност на организма да произвежда достатъчно инсулин (диабет тип 1) или прави инсулина неефективен (диабет тип 2).

Ако тялото не произвежда достатъчно инсулин или клетките не са чувствителни към него, това може да предизвика рязък скок в нивата на кръвната захар, според клиника Кливланд, цитирана от healthdigest.com.

Един от най-осезаемите признаци на висока кръвна захар е постоянната жажда. Тя настъпва, защото бъбреците работят изключително усилено, за да изчистят излишната глюкоза от тялото. Диабетът може да ви накара да се чувствате дехидратирани и заради честото уриниране, което предизвиква. Обикновено урината има и по-сладък мирис заради натрупаната в нея глюкоза. Най-често желанието за уриниране настъпва внезапно.

Високата кръвна захар може да предизвика и главоболие, замаяност, умора, прималяване, които според healthline.com могат да се проявят както при висока, така и при ниска кръвна захар.

Диабетът може да повлияе зле и на зрението. Един от симптомите е замъглено зрение или задълбочаващо се влошаване на зрението. Това състояние е причинено от увреждания на ретината – една от водещите причини за слепота.

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК