Диабетът ускорява стареенето на мозъка

Неврологичните ефекти на диабета се проявяват още преди той да бъде диагностициран

27.06.2022 | 18:38 Редактор: Ваня Кузманова
Диабетът ускорява стареенето на мозъка

Нормалното стареене на мозъка се ускорява с приблизително 26% при хора с прогресиращ диабет тип 2, в сравнение с хора без това заболяване. Това показва проучване, публикувано в eLife.

Авторите са оценили връзката между типичното стареене на мозъка и това, наблюдавано при диабет тип 2, и са установили, че при диабет тип 2 се наблюдава ускорена невродегенарация. Едно важно следствие от това откритие е, че дори типичното стареене на мозъка може да се отразява на промените в мозъчната регулация на нивата на глюкозата и инсулина. 

Учените поясняват, че в момента, в който диабет тип 2 е официално диагностициран, може вече да има настъпили значителни структурни увреждания на мозъка. Вече има множество доказателства, свързващи диабет тип 2 с когнитивен спад, но малко пациенти в момента се подлагат на цялостна когнитивна оценка. 

Може да е трудно да се направи разлика между нормалното стареене на мозъка, което започва на средна възраст, и стареенето на мозъка, причинено или ускорено от диабет. Нито едно проучване досега не е сравнявало пряко неврологичните промени при здрави хора през целия им живот с промените при пациенти с диабет.

Рутинните клинични оценки за диагностициране на диабет обикновено се фокусират върху нивата на глюкозата в кръвта и инсулина, както и на процента на телесна маса. Нито едно проучване досега не е сравнявало пряко неврологичните промени при здрави хора през целия им живот с промените при пациенти с диабет.

Неврологичните ефекти на диабет тип 2 се проявяват още много време преди диабетът да бъде диагностициран. Обикновено, докато се диагностицира диабетът, при пациентите вече се наблюдават необратими неврологични изменения. 

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК