С какви храни и активности да дадем енергия на мозъка

Физическата активност е от голяма полза за ума и тялото

19.05.2022 | 10:38 Редактор: Ваня Кузманова
С какви храни и активности да дадем енергия на мозъка

От енергията на мозъка зависи възможността на човек да извършва различни когнитивни дейности, тоест всяка задача, която включва мислене.

1. Подхранване на тялото

Енергията, която мозъкът и цялото тяло използват се добива от храната, която човек консумира. Поради тази причина дефицитът на някои хранителни вещества може да има голямо влияние върху когнитивната и физическата енергия, както и върху цялостното настроение.

Съществуват храни, които са много полезни за ума, така наречените храни за мозъка. Това са по-мазните риби, като риба тон, пъстърва или сьомга, ядките - особено орехи, листни тъмнозелени зеленчуци, като рукола, бок чой, спанак, кейл, манголд, киви, цитрусови плодове, пълнозърнести храни, хляб, яйца, кисело мляко и сирене, както и постните протеини като пилешко, пуешко и различните соеви месни продукти.

2. Консумация на чай или кафе

Умерената консумация на кофеинови напитки помага за моментното повишаване на енергията, от която се нуждае човек. Въпреки това приетото количество, не трябва да бъде прекалено много, тъй като е възможна появата на нежелани реакции, например безсъние.

3. Физическа активност

Според Американската психологическа асоциация физическата активност е от голяма полза както за ума, така и за тялото на човека. Освен за подобряване на физическото здраве, редовните упражнения повлияват положително на настроението, паметта и мисловните процеси, както и на цялостното психическо и емоционално благополучие.

4. Хранителни добавки

Някои добавки след продължителна употреба също могат да бъдат от полза при повишаване на енергията, подобряването на паметта, мисленето и вниманието. Такива са например витамин В12, гинко билоба, женшен, куркумин, който е основният компонент в куркумата, и омега-3 мастните киселини.

5. Медитация

Редовната медитация влияе много положително на мозъка. Някои от наблюдаваните позитиви са чувство за осъзнатост, по-голяма способност за фокусиране върху настоящето, подобряване на настроението, повишаване на вниманието и повишен приток на кръв към мозъка.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
блуба
преди 1 година
Медитацията е помага и много за стреса, който е виновен за много съвременни заболявания. Само дето не е толкова лесно да се постигне това състояние. Сигнализирай за неуместен коментар