Проучване: Не яжте нищо до обяд, ще стабилизирате кръвната си захар

Учени намират много ползи в периодичното гладуване

19.06.2023 | 23:22 Редактор: Вяра Димова
Проучване: Не яжте нищо до обяд, ще стабилизирате кръвната си захар

Лимитирането на дневното хранене до ранните часове от деня може да подобри нивата на кръвна захар (глюкоза). Въздържането от хранене до 8 часа след събуждане може да намали риска от развиване на състояние на предиабет. Дори и при наличие на диабет или затлъстяване, този тип периодично гладуване може да задържи нивата на кръвна захар в нормалните им граници, с минимални скокове нагоре. По този начин е възможно да бъде намалена значително вероятността от прогресиране на състоянието.

Научното изследване върху периодичното гладуване и нивата на кръвна захар е било съсредоточено върху две групи от доброволци, които са приложили метода на периодично гладуване в различни времеви диапазони в рамките на деня.

На първата група е било заръчано да консумират 80% от дневния си прием на калории до 13 часа, а на другата са били дадени указания да приема поне половината си калории след 16 часа. Ролите на двете групи били разменени след една седмица и през цялото време на всеки един участник редовно са били следени нивата на кръвна захар.

Резултатите сочат, че консумирането на по-голямата част от дневния прием на калории в ранните часове на деня може да подобри метаболизма и нивата на кръвна захар, като скоковете в кръвната захар се свеждат до минимум.

Ограничаването на храненето през деня е популярен метод за отслабване и поддържане на здрав организъм. Предимството на ранното гладуване може да се крие в процеса кетоза – това е състояние на метаболизма, при което спира да се гори глюкоза в организма и започват да се горят мазнини.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay


5
5 rate up comment rate down comment 0
Маруся
преди 6 месеца
По глупава и объркваща статия не съм чела! Сигнализирай за неуместен коментар
4
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
Тези хора четат ли това,което публикуват? Сигнализирай за неуместен коментар
3
23 rate up comment rate down comment 0
Асен Димитров
преди 10 месеца
Текста е доста неграмотно написан, без да се разбере конкретно кога да се храним по-много, сутрин или вечер. Редакторката явно е неграмотна или не разбира характера на това заболяване. Сигнализирай за неуместен коментар
2
17 rate up comment rate down comment 1
1111111
преди 10 месеца
Така противоречиво е написано , че два пъти я четох и установих , че ако им се хванат хората на ЛОГИКАТА .... ще станат по - зле отколкото са .... Статията е написана точно обратното за здравето на диабетиците .... Нарочно ли се пише това ..... ????????? Анета , и Вие сте забелязали това .... Поздравявам Ви ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
27 rate up comment rate down comment 2
Анета Диамандиева
преди 10 месеца
Заради неточен превод и непознаване на материята сте предложили напълно объркваща и заблуждаваща статия, която незабавно трябва да се коригира, така е опасна за пациентите. Сигнализирай за неуместен коментар