Най-добрите витамини и минерали срещу висока кръвна захар

Балансът на глюкозата в кръвта е важен за всеки човек

19.06.2023 | 08:38 Редактор: Михаела Димитрова
Най-добрите витамини и минерали срещу висока кръвна захар

Балансът на глюкозата в кръвта е важен за всеки, не само за хората, на които се налага да спазват определен режим на хранене, приемащи медикаменти за инсулинова резистентност и диабет. Вижте кои са едни от най-добрите витамини и минерали, за които се смята, че имат положително влияние. Преди прием на хранителни добавки, задължително трябва да се допитаме до лекар.

Хром

Ролята на този минерал в глюкозния и липидния метаболизъм е известна от дълги години и много проучвания разглеждат способността му да помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар и да повишава чувствителността към инсулин. Учените смятат, че хромът допринася и за намаляване на апетита към сладки хранителни изделия. 

Витамин D

За жените, загрижени за инсулиновата си резистентност, получаването на достатъчно витамин D е задължително, смятат учени. Слънчевият витамин е пряко свързан с инсулиновата чувствителност и функцията на панкреаса. Освен консумацията на храни, богати на витамин D, специалисти препоръчват, да си го набавяме и под формата на хранителна добавка. Дефицитът му се свързва не само с лошо настроение и депресия, но и с наддаване на килограми.

Магнезий

Магнезият е минерал, който играе важна роля в регулирането на глюкозата и инсулина. Според учени има връзка между ниските нива на магнезий в организма и нарушената глюкозна толерантност, като например при метаболитен синдром и диабет. За добавянето на магнезий е установено в едно изследователско проучване, че забавя прогресията от инсулинова резистентност към диабет тип 2 и намалява общите нива на глюкоза и инсулин на гладно, като и двете са критични рискови индикатори в преддиабет. Минералът е важен за здравето на нервната система, кожата, сърцето и други.

Повече по темата прочетете в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay