Кои напитки понижават високото кръвно налягане?

Пресният сок от нар се счита за една от най-полезните напитки за здраво сърце

28.08.2023 | 10:08 Редактор: Вяра Димова
Кои напитки понижават високото кръвно налягане?

Според прочувания през последните 20 години по-голямата част от хората в икономически развиващите се страни имат стойности на кръвното налягане, които са по-високи, отколкото би трябвало да бъдат, като много от тях имат високо кръвно налягане.

Всъщност,  милиони хора по целия свят се борят със симптоми на високо кръвно налягане или хипертония. Рисковете за здравето от поддържането на високо кръвно могат да бъдат артериално увреждане, аневризма, сърдечна недостатъчност, запушени или спукани кръвоносни съдове, намалена бъбречна функция и други.

Тъй като високото кръвно се контролира и със здравословен начин на живот и хранене, вижте няколко полезни напитки, за които е известно, че помагат в контрола му.

Доматен сок

Важно е обаче той да е домашно приготвен и да не му добавяте сол. Черен пипер, магданоз и лимон може за повече вкус, но солта задържа вода и обикновено с нея трябва да внимават хората, които имат проблеми с високото кръвно. Все повече западни изследвания сочат, че пиенето на една чаша доматен сок на ден може да насърчи здравето на сърцето.

Комбуча

Това е вид ферментирал чай, който е много богат на полезни бактерии, която има ползи за здравето на храносмилателната система. Също така повишава енергийните ни нива, спомага за детокса на организма и свалянето на високото кръвно, повишава имунитета, укрепва костите и други.

Мляко

Прясното мляко е чудесен източник на калций и протеини, които са много важни за здравето на сърцето. Към него може да добавите канела на прах, за която също има данни, че допринася за естественото балансиране на стойностите на кръвното налягане.

Сок от нар

Наровете не само са богати на хранителни вещества като фолиева киселина и витамин С, но и имат мощни противовъзпалителни ефекти. Пресният сок от тях се счита за една от най-полезните напитки за здраво сърце и при високо кръвно.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay