Как да се справим с високото кръвно налягане?

Карането на колело и плуването са подходящи упражнения

01.08.2023 | 22:14 Редактор: Михаела Кирилова
Как да се справим с високото кръвно налягане?

Високото кръвно налягане е един от проблемите със здравето, който може да протече безсимптомно. Той е широко разпространен както в нашата страна, така и в световен план. Причините за повишаването на артериалното налягане могат да бъдат свързани със съвременния начин на живот, който е свързан с много високи нива на стрес, нездравословно хранене и в частност - прием на твърде много въглехидрати, липса на адекватна двигателна активност и други.

Бързо ходене

Редовните физически упражнения могат да намалят високите нива на кръвно налягане, тъй като те спомагат за по-доброто кръвообращение. Позитивните ефекти от тях можете да усетите както по време на самите упражнения, така и веднага след като приключите с тях.

Ако сте притиснати от времето и нямате възможност да тренирате за по-дълъг период от време всеки ден, можете да разделите натоварването, правейки няколко по-кратки сесии на ден (3 пъти по 10 минути вместо веднъж 30 минути). Като начало, изберете бързо ходене с темпове между 5,6 км/ч до 6,4 км/ч. Подобно упражнение е подходящо за хора с наднормено тегло, тъй като е по-щадящо за ставите.

Каране на колело

Карането на колело е страхотно кардио упражнение, което можете да изпълнявате почти навсякъде и по всяко време. Ако нямате възможност да го практикувате на открито, можете да си вземете велоергометър за домашна употреба. Ако работите вкъщи, на всеки час можете да карате по 10 минути колело - така след края на работния ден ще имате около 80-90 минути движение! Разбира се, съветваме ви темпото да е ниско до умерено, за да не покачвате нивата на кортизола.

Плуване

Това безспорно е един от най-щадящите спортове. Той може да се практикува от хора с наднормено тегло, както и от такива, които страдат от проблеми със ставите, костите или пък като възстановителна двигателна терапия след тежки травми. Плуването е забавно и ободряващо.

За да постигнете положителен ефект върху здравословното си състояние и да намалите кръвното налягане, е препоръчително да сте активни поне 30 минути всеки ден.

Повече по темата прочетете в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels