Музикален фестивал в Преспа събира 200 артисти от 5 държави, ще има българско участие

В същия ден ще се проведе голям концерт на гръцката звезда Василис Папаконстантину

25.08.2023 | 10:15 Редактор: Михаела Кирилова
Музикален фестивал в Преспа събира 200 артисти от 5 държави, ще има българско участие

Двеста артисти от пет държави ще се съберат следващата събота на сцената на Агиос Ахилейос в Преспа, за да предадат чрез представлението, което ще представят, посланието за мир и единство на балканските народи. Музиканти, певци и танцьори от Гърция, Сърбия, България, Северна Македония и Албания обещават да подарят една незабравима вечер.

"Това са Балканите, това сме ние" е името на събитието, заимствано от думите на великия гръцки художник и поет Никос Енгонопулос. Членовете на организацията откриха културните фарове, свързващи тези пет страни. В същия ден ще се проведе голям концерт на гръцката звезда Василис Папаконстантину, който обикаля Гърция, за да отпразнува 50-годишнината на гръцката песен тази година, но специално за вечерта в Агиос Ахилейос той избра уникална програма, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Фестивалът се провежда в по-голямата област на Преспа, в Арабеск на природата, земен рай, както го характеризираха от ЮНЕСКО. Великият Теодорос Ангелопулос премина и остави огромна следа на този фестивал. Крачката му изобщо не беше забравена. В три филма той изведе Флорина и Преспа напред. Проектът е много сложен и за да се осъществи, той се нуждае от помощта на правителството, целия политически свят, армията, полицията, пожарната и официалните лица от цяла Западна Македония", се казва в съобщението на организаторите. 

Графикът за уикенда на 26-27 август е както следва:

В Събота, 26 август, от 19:30 ч. в Агиос Ахилейос, Община Преспа, ще се проведе 1-ви Балкански фестивал с участието на артисти от Гърция, Сърбия, България, Северна Македония и Албания.

Следва концерт на гръцката звезда Василис Папаконстантину. Вечерта на същия ден от 20:00 часа в новия парк Флорина ще се проведе събитието на 1-ви Балкански фестивал със следните участници: Гърция - "Лингестес", Албания, България - Светоглас, който говори езика на ангелите, Северна Македония - КУД "Таше Милошевси" Ресен.