Кофеинът и дрямката през деня не компенсират липсата на нощен сън

Трябва пълноценна почивка, посочва изследване

24.08.2023 | 11:00 Редактор: Вяра Димова
Кофеинът и дрямката през деня не компенсират липсата на нощен сън

Колкото и кафе, зелен чай или енергийни напитки да пием през деня, те не могат да заместят липсата на необходимия качествен сън през нощта. Дори и опитите за наваксване на съня с дремки през деня не могат да донесат същите ефекти като пълноценния сън. 

Научното изследване, което разглежда ефектите от липсата на сън и възможните начини за предотвратяване на последствията, е осъществено от екипа на проф. Кимбърли Фен и нейните студенти в лабораторията за сън и учене в Мичиганския университет.

Липсата на сън може да доведе до множество нежелани ефекти през деня, като най-същественият от тях е нарушението в концентрацията и вниманието. Проучването сочи, че при тест, който наблюдава времето за реакция, страдащите от липса на сън имат значително по-бавно време за реакция.

За компенсиране на липсата на сън често може да се прибегне кофеин. Без значение дали е кафе, черен или зелен чай, кофеинът има свойството да подобрява концентрацията при недоспалите. Това се отнася само за вниманието – при изпълнението на сложни задачи кофеинът не дава никакво положителен ефект

Друг възможен вариант за наваксване на пропуснатия сън е дрямката. Отделянето на половин-един час през деня за кратка дрямка се смята за силен начин за подобряване на вниманието и умствените способности. Учените са искали да разберат дали дрямката през нощта, когато би трябвало да се спи, би послужила за добра компенсация на изгубен сън. Изследването сочи, че няма никакво подобрение нито във вниманието, нито в по-сложните умствени способности.

Резултатите от изследването сочат, че нито кофеин, нито дрямка ще дадат същия ефект като този от пълноценния сън през нощта

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay