24-часов работен график води до бърнаут и безсъние

Специалисти съветват са спим поне по 7 часа на нощ

22.06.2023 | 12:27 Редактор: Вяра Димова
24-часов работен график води до бърнаут и безсъние

В много случаи естественият циркаден ритъм на хората, които са ангажирани в рамките на 24-часов работен график, се променя. В резултат се наблюдават нарушения в съня, както и проблеми с психо-емоционалното състояние.

Най-често срещаните нарушения на съня включват прояви на хронично безсъние, значително влошаване на качество на съня, както и неговата по-кратка продължителност, която нормално трябва да бъде по 7 часа сън на нощ.

Според редица изследвания, проблемите със съня, които се наблюдават при работата на смени, се свързват с по-висок риск от нарушения на психичното здраве и поява на "бърнаут".

Многократно са изследвани ефектите от работата на 24-часови смени върху психичното здраве, в резултат на което е установено, че този вид работа има различни въздействия върху психичното здраве и поведението. Такива са повишеният риск от поява на депресия, тревожността и суицидните мисли

Много често срещани оплаквания сред хората, работещи на нощни смени, са проблемите със заспиването и непрекъснатото усещане за умора. В тези случаи се препоръчва поддържането на сходен график и ритъм на съня, дори и в почивните дни. По този начин може да се намали въздействието върху естествения ритъм на тялото.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay