Как да разпознаем симптомите на електролитен дисбаланс?

Електролитите са много важни за поддържането на редица процеси в тялото

22.08.2023 | 12:23 Редактор: Михаела Кирилова
Как да разпознаем симптомите на електролитен дисбаланс?

Електролитите са много важни за поддържането на редица процеси в тялото. Те са минерали, които имат свойството да пренасят нервни импулси, да контролират кръвното налягане, да участват в поддържането на водния баланс в клетките, както и да контролират наличието на соли. Ако не бъдат взети навременни мерки за връщането на електролитния баланс в норма, не само здравето, но и животът могат да бъдат застрашени. Много са факторите, които могат да доведат до електролитен дисбаланс.

Силна умора, изтощение 

Един от признаците на недостиг на някои от електролитите или на дисбаланс в тяхното количество е умората. Ако ви е налегнало изтощение, което не свързвате с конкретна причина, електролитният дисбаланс може да е в основата.

Промени в сърдечния ритъм 

Електролитите са много важни за работата на сърцето. То също е мускул и неговата работа зависи пряко от баланса на електролитите в организма. Когато има недостатъчно количество калий и магнезий в тялото, а натрият е взел превес например, сърдечният ритъм може да започне да прескача и да ви кара да усещате пърхане в областта на гърдите.

Сърбеж 

Сърбежът по кожата може да е предизвикан от много фактори, един от които е електролитен дисбаланс. Обикновено това се случва при по-тежки случаи, когато състоянието е било неовладяно задълго.

Повече по темата прочетете в az-jenata.bg

Снимка: Pexels