Какво да направим, ако получим топлинен удар?

Това състояние често се дължи на прекомерна физическа активност в по-горещи дни

21.08.2023 | 13:10 Редактор: Михаела Димитрова
Какво да направим, ако получим топлинен удар?

Топлинният удар е състояние, което възниква при драстично покачване на телесната температура и невъзможност за последващо охлаждане. То може да бъде животозастрашаващо и да доведе до увреждане на мозъка и на други жизненоважни органи.

При топлинен удар тялото не може да се охлади по естествен начин. Температурите, които тялото на един възрастен достига са 40 °C, а тези при децата са около 40,5 °C. Това състояние често се дължи на прекомерна физическа активност в по-горещи дни, както и на прекалено дълго пребиваване на място с високи температури.

Най-лесно топлинният удар се познава по драстично повишената телесна температура, както и по информацията за дейността на пострадалия през изминалия ден и температурните условия, в които се е намирал. В много случаи при покачване на телесната температура засегнатият може да загуби съзнание, както и да се наблюдават промени в неговото поведение. Тези промени включват объркване, липса на ориентация и неадекватно поведение.

Други симптоми, които могат да се наблюдават при топлинен удар включват пулсиращо главоболие, замаяност и световъртеж, липса на изпотяване, въпреки високите температури на околната среда. Кожата може да бъде зачервена, гореща и суха, а мускулите слаби или да се появят крампи. Гаденето и повръщането, също са чест симптом, както и промяната в сърдечната честота, бързото и плитко дишане. В някои случаи дори, може да се наблюдава гърч.

Пострадалият трябва да бъде преместен в по-хладно помещение. Всички ненужни дрехи по тялото му, като чорапи и връхни дрехи, трябва да се премахнат. При възможност се препоръчва прием на хладки течности, които да хидратират тялото.

В някои случаи могат да се приложат студени компреси, увити в кърпа, в различни зони - врата, подмишници и ингвинални гънки.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: БГНЕС