Спасение от жегата - на морето, идва нова гореща вълна

Максималните температури ще са от 26 до 35 градуса

07.08.2023 | 07:11 Редактор: Елеонора Танева

Денят започна с минималните температури в страната от 16 до 24 градуса. Преди обед ще вали в северозападните райони, с по-интензивни валежи в района, източно от Враца, по линията Кнежа. Очакваните количества валежи ще бъдат до 12-15 л/м2. Ще бъде и ветровито през деня. Следобед дъждовни облаци ще се развиват над Добруджа, с валежи от 3-5 л/м2/ и прегърмявания. Градушки не се очакват. Вятърът ще бъде до умерен от запад със скорост до 30 км/ч, с усилване в следобедните часове. Валежи са възможни и през нощта. Максималните температури ще са от 26 до 35 градуса, прогнозира синоптикът на .Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Над морето следобед облаците ще се увеличават, без валежи. Вятърът ще бъде умерен от запад. Максималните температури на въздуха ще са 30-31 градуса. Морската вода е с температура от 24-25 градуса по северното крайбрежие до 25 градуса по южното. Вълнението по северното крайбрежие ще бъде слабо с височина на вълните до 1,5 метра, по южното крайбрежие до умерен с височина на вълните до 2 метра.

Над планините ще бъде ветровито с разкъсана облачност. Следобед ще превали в Стара планина. Вятърът по високите части, над 2200 м височина, ще бъде умерен от северозапад със скорост до 50 км/ч. Максималните температури над 2500 м височина ще са около 12 градуса, а на 1500 м - до 20. 

И през следващите дни очакваме повишение на температурите. Във вторник ще превали слабо в северните райони. 

От сряда до края на седмицата температурите ще бъдат в границата между 31 до 36 градуса. Нова гореща вълна за България се задава от 14 август. 

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: Bulgaria ON AIR