Монета с лика на Димитър Талев предизвика колекционерска треска

Десетки хора чакаха с часове пред БНБ, за да се сдобият с нея

21.08.2023 | 19:10 Редактор: Михаела Кирилова

Колекционерска треска и голяма опашка пред БНБ заради нова възпоменателна монета. Този път тя е по повод 125-годишнината от рождението на един от най-добрите български писатели на XX век - Димитър Талев. 

Въпреки силното слънце и високите температури, десетки хора чакаха с часове пред БНБ, за да се сдобият с монетата. Част от тях са колекционери, но голям процент са и инвеститори, които купуват монетата, за да я продадат след време на много по-висока цена. Медната монета е с номинална стойност 2 лв., а цената ѝ при пускане в обращение е 54 лв. Тя е от серията "Български творци". На гърба на монетата е изобразен портретът на големия български писател. 

"Димитър Талев е много велик българин, написал е "Железният светилник". 2015 г. ноември излезе монетата на Елисавета Багряна. Оттогава не съм изпуснал нито една монета", сподели един от колекционерите.

Всеки клиент може да закупи от касите на Българската народна банка само по 1 монета. Тиражът е от 7000 броя. След изчерпване се очаква цената на монетата на "черния" пазар да скочи драстично. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС