България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Теодора Димова откровено за словото и връзката на всеки българин с Вазов

"Склонни сме всичко да омаловажаваме и да се присмиваме - това са бесовете в нас, които не успяваме да обуздаваме", посочи писателката

11.07.2023 | 09:25 Редактор: Тодор Петров

Една от най-четените български писателки - Теодора Димова, бе отличена с Вазовата награда за литература.

"Тази награда означава уникално вълнение. И това, че тя е организирана от община Сопот, че я получих в Сопот... Град Сопот е пропит от духа на Вазов, всеки негов жител е свързан по някакъв начин с тази огромна фамилия. Наградата е и ежегодно възпоменание на Иван Вазов. Връзката на всеки българин с Вазов е много лична", каза писателката в студиото на "България сутрин".

Димова посочи, че задължението на словото е непрестанно и няма как да се избяга от него - то е отговорност и трябва да бъдем внимателни с думите, които употребяваме.

По думите ѝ отношението ни към Вазов се променя с възрастта, то е на различни етапи и се изкачва все повече. 

"Когато говорим за Вазов, най-силната характеристика е, че той е писал с изключителен мащаб, който не може да бъде разбран от първия и втория път. С течение на времето се приближаваме към Вазов все повече. Тази любов се пренася през поколенията, така че наистина всеки българин е свързан с него. Това го прави уникален не само за българската, но и за европейската и световна литература", изтъкна Димова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че днес нямаме такива духовни авторитети, под чийто балкон да се стечем, за да слушаме словото. 

"Склонни сме всичко да омаловажаваме и да се присмиваме. Това са бесовете в нас, които не успяваме да обуздаваме. Когато успеем да ги овладеем, ние наистина тръгваме напред. Една от задачите на словото и писателя е да помагат за овладяване на тези бесове", смята Теодора Димова

Писателката сподели още, че най-ценната награда за нея е признанието от читателите и тяхната емоционална оценка.

"Най-ценно е, когато чувам, че някоя от моите книги им е помогнала да се променят с нещо за по-добро. Започвам всеки мой текст с чувството, че няма да се справя и ще се проваля. Вкарвам цялата си енергия и желание, че трябва да го напиша това. Усещането, че няма гаранция за нито един текст е здравословната формула за писане", коментира Димова.

Според нея Георги Господинов, отличен с наградата "Букър", е направил много повече от дипломатите ни за години наред работа, а името на България се споменава с добро и призът е признание за страната ни, не е само личен успех. 

"Политиците носят своята отговорност пред хората", завърши Теодора Димова.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Димова
преди 9 месеца
Връчването на тази награда на госпожата е подигравка! Както нейният баща, така и Вазов, бяха истински родолюбци, за разлика от нея.Да си припомним писмото на 100-те "интелектуалци", зовящи за съставянето но проукраинско, а НЕ ПРОБЪЛГАРСКО правителство! Сигнализирай за неуместен коментар