Как да приготвим вкусна и здравословна закуска на бебе и малко дете?

Плодовите и яйчени продукти трябва да присъстват в менюто

14.08.2023 | 10:24 Редактор: Вяра Димова
Как да приготвим вкусна и здравословна закуска на бебе и малко дете?

Храната, заедно с въздуха и водата, е нужна на тялото ни, за да можем да живеем. Всички осъзнаваме важността на качеството на продуктите и хранителните вещества, които те съдържат. Без значение каква е нашата визия за здравословно хранене, понякога ни коства доста усилия, за да успеем да се храним правилно. А какво да кажем, когато станем родители и се опитаме да възпитаме у децата си този усет? Задачата се усложнява неимоверно.

В следващите редове ще ви предложим няколко здравословни закуски за бебета и малки деца, които ще им помогнат да растат здрави и силни. Ето ги и тях:

Плодово смути

Тази популярна хранителна напитка се превърна в част от хранителния режим на мнозина от нас. Защо тогава да не я предложим и на децата си? Комбинирайте прясно мляко, банан, горски плодове и по желание можете да добавите зеленчуци, които да "скриете" – като например бейби спанак, сварен сладък картоф, тиква, добавяйки по желание масло или пък семена. Така само в една чаша смути можете да комбинирате ценни хранителни вещества като фибри, въглехидрати, мазнини и протеини.

Яйчени минимъфини

Яйцата са здравословна и питателна храна, която е изключително полезна както за възрастните, така и за децата. Щом навършат подходяща възраст, можете да предложите на вашите мъници този здравословен вариант на мъфини. За целта си пригответе яйца, сирене по избор, настърган морков или тиква, малко лук и масло. Разбъркайте продуктите в купа и отсипете по малко от сместа в намаслена форма за малки мъфини. Преди да ги изпечете, добавете по ½ ч. л. краве масло. Печете на предварително загрята фурна, до получаване на кафеникав загар.

Овесена каша

Овесените ядки може и да не са от любимите продукти на децата, но може би това, което не им харесва е тяхната консистенция. Ето защо се опитайте да експериментирате с фини овесени ядки, които да накиснете във вода от предната нощ. На сутринта ги отцедете и добавете малко прясно мляко, настъргана ябълка, щипка канела и няколко стафиди или нарязани на ситно фурми.

Кокосов пудинг с чиа и малини

За да приготвите тази вкусна закуска на вашия мъник, ще са ви необходими съвсем малко време и следните продукти: 1 консерва кокосово мляко, 1 банан, шепа замразени горски плодове, 2 с. л. семена от чиа. Блендирайте всички продукти без семената. След като получите гладка консистенция, разпределете я в чашки или малки бурканчета и тогава добавете семената от чиа. Оставете в хладилник за цяла нощ и поднесете на сутринта.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay