Намалява ли богатата закуска апетита ни по-късно през деня?

Съществуват много митове около времето за хранене и как то може да повлияе на телесното тегло или на здравето

23.09.2022 | 22:48 Редактор: Ирена Бакърджиева
Намалява ли богатата закуска апетита ни по-късно през деня?

За храненето има стара поговорка, че човек трябва "да закусва като крал, да обядва като принц и да вечеря като просяк", основана на убеждението, че приемането на по-голямата част от дневните калории сутрин оптимизира загубата на тегло чрез по-ефективно и бързо изгаряне на калории през деня.

Според ново проучване, публикувано в Cell Metabolism, часът на прием на по-голямата част от калориите не влияе на начина, по който тялото метаболизира калориите.

Въпреки това хората, които са приемали най-голямата част от калориите сутрин, съобщават, че се чувстват по-малко гладни по-късно през деня, което може да насърчи по-лесната загуба на тегло.

Съществуват много митове около времето за хранене и как то може да повлияе на телесното тегло или на здравето. Това се дължи до голяма степен на влиянието на циркадния ритъм.

В това проучване участниците са били здрави, но с наднормено тегло или затлъстяване, за да могат да контролират храненето си и да се проследи метаболизма им за определен период от време. Общо 16 мъже и 14 жени са завършили проучването. Всеки участник е бил разпределен на случаен принцип да приема по-голямата част от калориите сутрин или вечер, в продължение на четири седмици. Диетите са били изокалорични - с баланс от 30% протеини, 35% въглехидрати и 35% мазнини.

След период от една седмица, в който калориите са били балансирани през целия ден, всеки участник е преминал към прием на калориите в другия часови диапазон за четири седмици.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК