Как да се справим с ускорения пулс?

Има и естествени начини

10.08.2023 | 23:20 Редактор: Михаела Кирилова
Как да се справим с ускорения пулс?

Сърдечният пулс не е константа. Той се променя постоянно в зависимост от физическата активност, емоционалното състояние, както и при някои заболявания. Причина за ускорен пулс могат да са и хормоните. Ако страдате от високо кръвно налягане, пулсът също може да е ускорен.

Много е важно пулсът да се нормализира възможно най-скоро, след като се е ускорил, защото това ще намали напрежението върху стените на кръвоносните съдове. Колкото по-дълго се упражнява натиск върху тях, толкова по-сериозни могат да са пораженията. За щастие има някои напълно естествени природни начини да помогнете на сърдечния си ритъм да се нормализира.

Внимание! Статията е информативна. Ако имате ускорен пулс, който не се нормализира след известно време, незабавно се консултирайте с лекар.

Забавете дишането, задръжте дъха си

Един от най-лесните начини да помогнете на пулса си да се забави е да задържите дъха си. Това помага за естествения контрол на сърдечния ритъм. Поемете дълбоко въздух, задръжте за няколко секунди, след това бавно и плавно издишайте. Повторете това няколко пъти в рамките на няколко минути.

Останете в покой, спрете физическата дейност, която извършвате

Сърдечният ритъм се ускорява, когато правите нещо интензивно, тренирате, ходите бързо, тичате или се занимавате с някаква физическа активност. Най-естественият начин да забавите пулса си е като прекратите физическата активност. Това в комбинация с дълбокото дишане успокоява забързания сърдечен ритъм.

Повече по темата прочетете в az-jenata.bg

Снимка: Pexels