Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Здравното законодателство е "проядено" заради различни интереси, ще има сътресения

"Трябва преоценка на издадените разрешителни за болниците", заяви проф. Петко Салчев

09.08.2023 | 20:53 Редактор: Вяра Димова

По закон НЗОК е обществена институция, която е независима. Тя е самостоятелен разпределител на бюджета. Тя не може да бъде абсолютно независима от обществения живот и политиката, но намесата на политиците навлезе в нея и тя се превърна в продължение на Министерството на финансите, и на Министерството на здравеопазването като изпълнява техните политики. Това каза бившият управител на Касата проф. Петко Салчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него бюджетът на НЗОК е напрегнат и неясен, и обясни: "Напрегнат е, защото в момента трябва да бъдат отделени от тези здравноосигурителни плащания по четири нови методики".

Касата не може да фалира, а ако се наложи може да използва резервите си, които са около 205 млн., категоричен е бившият управител.

"Парламентът се превърна в орган за оперативно управление на здравеопазването. Здравното законодателство в момента прилича на една дантела, която е проядена от различни "молци" поради различни интереси. Няма съгласуваност. Същото се случва и с хеликоптерите - не се знае кой отговаря, няма създадена нормативна уредба", настоя гостът.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Салчев заяви, че бюджетът на Министерството на здравеопазването е намален и никой не коментира темата.

"Министерството на здравеопазването има да изпълнява определени функции. Има несъгласуваност в политиките още от ниво парламент. Това оказа влияние за сътресенията вътре в системата. Надявам се пациентите да не ги усещат, но лекарите ще ги усетят", смята той.

Проф. Салчев заяви, че трябва да се направи преоценка на всички издадени разрешителни от министъра на здравеопазването за лечебните заведения за болнична помощ и дали изпълняват в пълнота критериите си.

"Има лечебни заведения, които нямат аптека. Не отговорят на критериите, но съществуват", даде пример бившият управител на Касата и допълни, че клиничната пътека не е начин на финансиране.

"Имате предварителни критерии за влизане в болница и критерий за напускане на болницата. Какъв контрол като всичко е предефинирано. Затова се получава така, че в информационната система някои от пациентите се засичат, че са били в болница, а всъщност не са били", изтъкна проф. Салчев.

По темата с Българския лекарски съюз той коментира, че диалог липсва. "Още в средата на миналата година започна това, въпреки срещите с цел моето отстраняване. Винаги съм казвал, че всяко решение трябва да бъде обосновано от дадени критерии и факти. Навсякъде има политически интереси", заключи бившият управител на Касата. 

Той обясни, че здравната вноска е напълно достатъчна в момента. "Знаем къде отиват те. Отиват за това, което Касата е задължена да плаща - здравната услуга", добави гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа