Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Разлики до 7 пъти между болниците, достатъчни ли са парите за здравеопазването ни?

Бюджет 2023 коментират д-р Мими Виткова и доцент Спас Спасков

04.07.2023 | 21:05 Редактор: Михаела Кирилова

Парите за здравеопазването трябва да се съизмерват и с другите страни. Обществените средства за здравеопазване са недостатъчни. Те са 4,6% от БВП на страната. Този процент е два пъти по-голям в останалите европейски страни. Как може изобщо да кажем че са достатъчни и да наказваме най-уязвимата част от населението - болните хора.

Това каза Д-р Мими Виткова в студиото на "Денят ON AIR".

"Преди да увеличаваме здравната вноска, държаватa трябва да стане един равностоен участник в здравноосигурителната система. Днес държавата е поела отговорността да плаща за 2/3 от населението на България и внася 1/3 от парите в Здравната каса. Би могло да се намали от държавни служители, някои от тях имат добри доходи," добави Д-р Виткова. 

Доц. Спас Спасков се съгласи с нея и каза: "Този вариант би подпомогнал здравната система много, но това не се прави заради политически проблеми."

"Това, което може да се направи, за да влязат повече пари в здравеопазването, е да се намери по-доброто място на частните здравноосигурителни фондове. Това е един от пътищата за добавяне на средства в здравеопазването. Най-големият ни проблем и липсата на контрол", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Държавата не си мръдна пръста да остойности колко струват клиничните пътеки. Така никой няма да може да вземе от пациента дори лев повече, освен това, което се е регламентирало. Производствената цена на лекарствата не се регистрира и така не можеш да прецениш каква е надценката на някои болници", категорична бе д-р Мими Виткова.

"Има разлики до 7 пъти между една и друга болница. Това, разбира се, е свързано с корупция", допълни тя.

Според доц. Спасков отговорността е на директорите, "но това само се води само когато бъде уволнен този директор". 

Гледайте целия разговор във видеото.