България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спират разкриването на болнични легла, ще връщаме над 40 млн. лв. неусвоени евросредства

Трябва да имаме национална здравна карта, подчерта д-р Александър Симидчиев

23.06.2023 | 08:17 Редактор: Тодор Петров

Проектобюджетът за 2023 година е готов. Първите разчети показват увеличение на парите за здраве и заплатите на медиците.

"Средствата в тази система винаги са били в хроничен недостиг. Парите стават още по-недостатъчни, когато системата е нереформирана. Трябва да видим кои части работят добре и кои области не изпълняват добре своите задължения. Ще се наложи за известен период мораториум върху разкриването на нови болнични легла. Голяма част от болнични легла в България са хронично недоизползвани. Имаме два пъти повече легла от необходимото, няма смисъл да разкриваме нови", заяви пулмологът и депутат от ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът в студиото на "България сутрин" обърна внимание, че НЗОК не дели болниците на частни и държавни, тя финансира услугата. И ако хората отиват на място, където услугата се предоставя по-качествено, това е въпрос на избор, който цели да оптимизира потока на нужда в системата. 

"Трябва да имаме национална здравна карта - да знаем какви са нуждите на Самоков или Свиленград, например. Това зависи и от демографията", отбеляза д-р Симидчиев. 

По думите на пулмолога въпросът с доплащането започва да се решава с нарастване на ресурса, който се отделя за здравеопазване. А системата била настроена така, че количеството пари за дадена диагноза стигат за едни дейности, но не стигат за други.

"НЗОК не е субект по Закона за обществените поръчки. Когато една институция има достъп до публичен ресурс, изразходването му трябва да е максимално ефективно. Ако една частна и една държавна болница имат клинична пътека, която налага да има консумативи, закупени отнякъде, и двете институции трябва да купуват с едни и същи правила. В момента държавите болници трябва да имат обществени поръчки за консумативните, а за частните беше премахнато това изискване", каза още д-р Симидчиев.

Той бе категоричен, че Здравната каса разплаща, а не сключва предварителни договори. Болничните заведения, когато изпълняват дейности, свързани с публичен ресурс, трябва да минат по Закона за обществени поръчки, за да има еднаквост между частните и държавни здравни заведения, стана ясно още от думите на депутата от ПП-ДБ.

Д-р Симидчиев потвърди информацията, че най-вероятно ще се наложи да връщаме европейски средства в размер на малко над 40 млн. лв., тъй като не са изпълнени част от дейностите в системата и не можем да усвоим парите.

"Със здравния министър проф. Хинков нямаме никакво разминаване в това какво трябва да се случи в здравеопазването. В областта на образованието също виждам много правилни действия да се оздрави системата. Виждам хронично болестно състояние в дезинформацията", посочи още гостът. 

И даде пример с туризма и въпросът за това какво ще се случи след взривяването на стената на яз. "Каховка". Туризмът ни страда, защото имаме дезинформация, смята д-р Симидчиев.