Ще имаме отделни болници за бедни и богати българи?

Председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров изрази притесненията си

21.06.2023 | 12:58 Редактор: Тодор Петров
Ще имаме отделни болници за бедни и богати българи?

Предложени промени в Закона за обществените поръчки могат да създадат огромен проблем пред здравната система. Става дума за текст, съгласно който НЗОК провежда процедури, свързани с лечението на хората, по ЗОП.

"Ако Здравната каса провежда процедурите за избор на личен лекар, специалист, лекарства и всички неща, които се осигуряват от пакета, гарантиран на здравноосигурените лица, по правилата на Закона за обществените поръчки, водещо ще е цената. Ще се класират тези, които гарантират най-ниска цена. А такава могат да дадат тези, които се оценяват най-ниско, купуват най-евтини лекарства и консумативи", заяви д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС.

"Всеки здравноосигурен пациент, ако досега е можел да избира на територията на София между всички лекари и болници, сега ще трябва да се задоволи с това - НЗОК ще му каже, че му покрива лечението в 3 болници, в останалите са негов проблем", обясни Маджаров.

Според него по-скъпите болници няма да се класират в процедурата за обществената поръчка и ще останат извън договорите с НЗОК. Ще има различни плаващи цени, в зависимост от това кой какви цени е записал, когато е кандидатствал в пакета към Здравната каса и др.

Ще имаме следния ефект - болници за 5 дни, в които ще са бедните, и болници за богатите. Равнопоставеността ще изчезне, смята д-р Маджаров, цитиран от "24 часа".

Другата скрита опасност е български граждани да търсят начин да се лекуват извън България, което НЗОК е длъжна да плаща. И ще стане голям стимул да се лекуваш в чужбина, допълни той. Според Маджаров законовата промяна е грешка на тези, които са подготвяли законопроекта.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR