Как да запазим цветовете на нашите дрехи по време на пране?

Ето няколко полезни трика

07.08.2023 | 22:26 Редактор: Михаела Димитрова
Как да запазим цветовете на нашите дрехи по време на пране?

Цветните дрехи привличат внимание и създават настроение. Но ако ги перем често, те губят свежестта си, а красивите багри започват лека-полека да избледняват. Ето защо, в следващите редове ще ви предложим няколко трика, с които да запазите цветовете на дрехите си по време на пране. 

Обърнете внимание на предпрането

За да проверите дали вашите нови дрехи пускат от цветовете си, препоръчително е още преди първото пране да ги натопите в леген с вода за няколко часа. Ако забележите, че водата се е оцветила леко, за предпочитане е да перете такива дрехи само на ръка. Ако пък във водата няма остатъци от цвят, можете да преминете към машинно пране.

Сортирайте дрехите внимателно

Преди да започнете прането в перална машина, за предпочитане е да обърнете цветните дрехи с лицевата страна навътре, като така ще ги предпазите от избледняване. Това просто действие ще ги запази, тъй като докато се перат, те се допират силно едни в други. За предпочитане е да използвате биоразградим прах за пране, тъй като неговата формула е по-нежна към материите и по-щадяща към цветовете. Обикновените препарати за пране често пъти съдържат синтетични химикали и дори вещества със силно избелващи свойства.

Повече по темата прочетете в az-jenata.bg

Снимка: PIxabay