Храни, които ще подобрят състоянието на чревната ви флора

Темата за храненето е особено актуална през летния сезон

09.07.2023 | 22:30 Редактор: Юлиан Христов
Храни, които ще подобрят състоянието на чревната ви флора

Според последните проучвания в областта на здравословното хранене, доброто състояние на чревната флора е от съществено значение за здравето на целия организъм. Неслучайно се казва, че имунитетът започва от стомаха.

Тази тема е актуална особено през летния сезон. Затова в следващите редове ви предлагаме кратък списък с храни, които ще подпомогнат здравето на червата ви.

Брюкселското зеле често пъти е използван зеленчук само за специални случаи и ястия, но всъщност съвсем спокойно можете да го включите към седмичното си меню. Брюкселското зеле съдържа специални видове фибри, които подпомагат добрите чревни бактерии. Различните серни съединения, съдържащи се в него пък ще ви помогнат в борбата с "лошите" бактерии. Ако решите да хапвате малките вкусни зелки, можете да ги задушите с чесън и да добавите малко пармезан или кашкавал. Така ще получите вкусна гарнитура към основното ви ястие.

За да се умножават и развиват чревните бактерии, те имат нужда от много фибри. Ето затова колкото повече плодове и зеленчуци консумирате, толкова по-добре. Грахът съдържа богато разнообразие от фибри, които могат да ви помогнат да поддържате баланса на вашата чревна флора. Можете да го добавите към задушени картофи, супи или салати.

Повече по темата четете в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay