Каква е ролята на семейството в развитието на детето?

Родителите са тези, които осигуряват стабилната основа за ефективно развитие на детето

07.07.2023 | 12:32 Редактор: Михаела Димитрова
Каква е ролята на семейството в развитието на детето?

Най-важно значение за развитието на детето има семейството. Много фактори допринасят за влиянието на семейството върху тези процеси - структурата на семейството, неговото функциониране, икономическите фактори и стресът. 

Родителите са тези, които осигуряват стабилната основа за ефективно развитие на детето и защитата срещу нежелани негативни събития. Общуването с родителите осигурява стимулация, която благоприятства развитието на речевите умения, умствения капацитет и изграждането на умения, които ще се необходими на детето за бъдещото му развитие в училищна възраст.

Всички моменти, които родителя прекарва заедно с детето, както и различните дейности - четене на глас на книги, хранене заедно и активно участие в семейния живот допринасят за ранното и ефективно развитие на речевите умения и грамотността при децата.

Привързаността в контекста на връзката родител-дете е важна както за умственото, така и за социалното, и за емоционалното развитие на децата. Ранното изграждане на стабилна връзка родител-дете и ефективното общуване допринася за понижаване на риска от депресивни епизоди и тревожност при децата, рисково поведение, както и склонност към агресия и травматизъм.

Изграждането на положителни социални умения при децата е от важно значение в дългосрочен план до достигане на зряла възраст, което подчертава влиянието на преживяванията в ранна възраст за по-нататъшното развитие на детето.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay