Учени откриха нов вид депресия - как да я разпознаем?

Новата категория се нарича когнитивен биотип, от нея страдат 27% от хората

27.06.2023 | 16:23 Редактор: Вяра Димова
Учени откриха нов вид депресия - как да я разпознаем?

Нов вид депресия установи Станфордският университет. Новата категория се нарича когнитивен биотип и според данни от научното проучване около 27% от диагностицираните с депресия страдат от него. Когнитивният биотип депресия се проявява по различни начини от други видове депресия и може да се разграничи от тях в диагностиката чрез ЯМР.

Най-често депресията е свързана с промени в настроението – симптомите, които асоциираме с депресия, са тъга, апатия, раздразнителност и в някои случаи епизоди на крайно щастие или мания. Това е причината психиатри да предписват на пациентите с депресия лекарства, които засягат хормона серотонин – измежду много други функции серотонинът е най-важен за усещането за щастие, оптимизъм и задоволство.  

Но депресивните състояния могат да засегнат и някои когнитивни функции – така наречената "мозъчна мъгла" може да бъде симптом на депресия. Тя намалява качеството на живот, защото не позволява концентриране и ясно разпознаване на мислите. SSRI антидепресантите не винаги могат да помогнат при случаи на депресия, където увреждането е повече когнитивно, отколкото емоционално.

Когнитивният биотип се характеризира със забавяне на когнитивните процеси и проблеми със съня. Попадащите в тази категория имат значително намалена активност във предните области на мозъка – тези, които отговарят за различни изпълнителни функции – те могат да варират между просто волево движение на тялото и оформяне на сложни мисли и изпълняване на дълги планове. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay