Изследване: Внимание! Чипсът и пърженото водят до тревожност и депресия

Акриламидът е свързан с възпаление на мозъка

28.04.2023 | 23:00 Редактор: Искра Ангелова
Изследване: Внимание! Чипсът и пърженото водят до тревожност и депресия

Хапването на чипс прави хоата депресирани. Ново проучване показва, че яденето на чипс и други пържени храни води до по-голям риск от развиване на тревожност и депресия.

Изследването на университета Zhejiang в Китай анализира навиците на 140 000 души във Великобритания. Трябвало е те да попълват въпросници, в които отговарят какво точно са хапвали в последните 24 часа.

Групата хора е следена цели 11 години.

Установено е, че за тези, които са поемали поне една порция пържена храна, е с 12% по-вероятно да изпитват тревожност, в сравнение с тези, които не са.

Експертите смятат, че акриламидът - химическо съединение, което се получава, когато картофите се пекат или пържат на високи температури - е свързан с възпаление на мозъка, информира teenproblem.net.

"Основното меню скоро бе свързано с риска от развитие на депресия и тревожност. Западното меню от пържени или обработени храни, рафинирани зърнени храни, сладки продукти и бира се асоциира с по-висок риск от депресия и тревожност. Обикновено, пържените храни са главна част от основното западно меню, и консумацията на пържени храни се увеличава в световен план, особено по време на нашествието на коронавируса", казват експертите, предават от "Female First".