Ново проучване: Липсата на желязо носи депресия и тревожност

Значението на хранителния режим за психиката е доказано

01.06.2023 | 16:43 Редактор: Михаела Димитрова
Ново проучване: Липсата на желязо носи депресия и тревожност

Ново проучване разширява познанията ни за значението на желязото в организма разглежда неговата роля за психическото здраве. Уточнява се връзката между желязото и заболявания като депресия и тревожност.

Значението на хранителния режим за психиката е доказано. Хранителните вещества в здравословните храни спомагат за правилна функция на целия организъм и това включва мозъка. Консумацията на преработени храни с множество добавени сол, захар и консерванти имат доказан отрицателен ефект върху психиката. Те могат да повишават нивата на допамин за кратко време след хранене, но продължителното консумация на такива храни може да влоши симптомите на депресия и тревожност.

Освен високите нива на сол и захар, преработените храни често са лишени от важни нутриенти. Витамини и минерали, които се съдържат в пресните продукти, са необходими за системите в организма. Желязото е минерал, който е необходим за създаването на хемоглобин и миоглобин, както и някои хормони. Липсата на желязо в кръвта е често срещана и има връзка с психичното здраве. Проучвания са открили връзка между желязото и влошаване на симптомите на депресия.

Освен хемоглобин и миоглобин, желязото е компонент в синтеза на хормони и невротрансмитери. Те са серотонин, допамин и норепинефрин (още познат като норадреналин). Тези невротрансмитери са оформящи за психиката и промените в техните нива често са показател за психично заболяване като депресия и тревожност.

Симптомите заради ниски нива на желязо в кръвта могат да са сходни с тези на психични разстройства. Анемията, породена от дефицит на желязо, е характерна с постоянна умора. Това е симптом, характерен за депресия. 

Повече в Puls.bg

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: Pixabay