Диетолог: За перфектна фигура след 40 години яжте пиле и риба, намалете кафето

Калцият ще предотврати риска от свързани с възрастта заболявания

23.06.2023 | 23:00 Редактор: Искра Ангелова
Диетолог: За перфектна фигура след 40 години яжте пиле и риба, намалете кафето

Даря Гудкова, диетолог и специалист по фитнес от веригата спортни клубове XFIT в Москва, препоръча на жените над 40 години някои храни за поддържане на идеална фигура.

На първо място експертът призова в ежедневното меню да присъстват задължително печено пилешко месо и риба. Като полезни диетологът определи и тофу, яйца, бобови растения, извара и натурално кисело мляко. Освен това здравният специалист посъветва да се включат храни, съдържащи калций и витамин D, който се съдържа в херингата, сьомгата, рибеното масло и жълтъците на яйцата.

"Калцият ще предотврати риска от свързани с възрастта заболявания като остеопороза и ще помогне за контрола на теглото", обясни Гудкова, цитиран от БГНЕС.

В същото време тя предлага да не се отказваме напълно от мазнините, кафето и алкохола. В първия случай се препоръчва да се обърне внимание на нерафинираните растителни масла, маслото (поне 82,5 процента мазнини), ядките, мазната риба и авокадото.

В същото време Гудкова предупреди за вредата върху фигурата от трансмазнините, които могат да се открият в евтините сладкарски изделия и бързите храни. Що се отнася до кафето и алкохолните напитки, консумацията им трябва да бъде намалена след 40-те.

Накрая лекарката припомни значението на фибрите, които имат положителен ефект върху храносмилателната система. Според нея в менюто си трябва да включим пълнозърнести продукти, зеленчуци и билки.

Снимка: Pixabay