Каква е ползата от похапването на тиквички?

В тях има множество важни за организма витамини и минерали

20.06.2023 | 22:12 Редактор: Михаела Димитрова
Каква е ползата от похапването на тиквички?

Тиквичките принадлежат към едно растително семейство с тиквата. В сравнение с големия си роднини, тиквичката е значително по-малка по размер и с продълговата форма. Тя се различава и по вкус, използва се повече за солени ястия, а тиквата – за десерт. Тиквичката си прилича повече с краставицата, като и двете растат през летният сезон. Зеленчукът може да се яде суров, но често се пече във фурна или на грил и служи като съставка в салати и супи.

Без значение дали ще са печени или сурови, тиквичките предоставят редица ползи за здравето. В тях има множество полезни витамини и минерали, които обогатяват организма по различен начин.

1. Помагат за добро храносмилане

Тиквичките имат високо водно съдържание и добро количество фибри. Водата помага на целия организъм за по-добра функция и при храносмилателната система може да намали риска от запек. Фибрите също помагат на стомашно-чревния тракт по този начин, но те имат и друго предимство - превръщат се в полезни мастни киселини, които подпомагат чревната микрофлора

2. Намаляват кръвната захар

Въглехидратите в тиквичките са ниски като количество и това ги прави добър заместител на други високо въглехидратни храни. Начин на хранене, който изключва многото въглехидрати има доказан ефект върху намаляването на нивата на кръвна захар и инсулин в организма. Фибрите в тиквичките също помагат за стабилизирането на нивата на кръвна захар.

3. Могат да подсилят зрението

От всички витамини и минерали, които са в тиквичките, има и такива които помагат за доброто зрение. Те са витамин С и бета-каротин и имат съществено значение за здравето на очите. В тиквичките има и много антиоксиданти, които могат да намалят риска от очни заболявания и да подобрят зрението.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay