"Звезден плод": Боровинката е идеален диетичен продукт за сваляне на килограми

Има сини, червени и черни боровинки, които са различни по вкус

22.06.2023 | 18:24 Редактор: Михаела Димитрова

Споменаването на боровинка предизвиква асоциация с малки цветни плодчета, растящи на храсти в планината. Има сини, червени и черни боровинки, които са различни по вкус и вида на растението, от което се берат. Индианците са наричали боровинката "звезден плод" заради формата, която образува цветчето. Те са особено известни във фитнес средите, където се славят като суперхрана заради полезните си свойства. Въпреки че са малки плодчета, боровинките крият богатство от вещества, които обогатяват организма.

1. Заради ниската калорийна стойност на боровинките, те са идеален диетичен продукт за сваляне на килограми. В 150 грама боровинки има само 84 калории, придружени с полезни фибри, витамини и минерали. Боровинките са идеален източник на витамин С, витамин К и манган, които имат множество полезни ефекти за организма.

2. От всички плодове и зеленчуци, които се продават в супермаркетите, боровинките имат най-високо количество антиоксиданти. Тези вещества предпазват организма от оксидативен стрес, който е причинител на множество заболявания. Едни от най-опасните рискове от оксидативен стрес е увреждане на ДНК, което е един от основните причини за появата на рак. Боровинките могат да намалят щетите по ДНК от оксидативен стрес заради богатото съдържание на антиоксиданти.

3. Боровинките могат да намалят нивата на вреден холестерол в организма, и съответно значително да намалят риска от сърдечни заболявания. Има научни доказателства и за ефекта на боровинките да свалят кръвното налягане. Тези полезни свойства на антиоксидантите в боровинките могат да предотвратят сърдечни заболявания, като има и други проучвания, които свързват антиоксидантите с намален риск от сърдечен удар.

Повече по темата прочетете в Puls.bg